News Categories

general politics economy sports community

Wednesday, January 20, 2016

SAINGAN SENGIT DIJANGKA DI LAPAN KERUSI BIDAYUH, CALON LANGSUNG BN DIJANGKA DALAM PILIHAN RAYA NEGERI SARAWAK

PERSAINGAN sengit dijangka berlaku di lapan kerusi Dewan Undanan Negeri Sarawak yang majoriti pengundinya berketurunan Bidayuh pada pilihan raya negeri Sarawak akan datang.
Lapan kerusi berkenaan ialah Mambong (sebelum ini dikenali sebagai Bengoh), Tarat, Kedup,Tebedu, Tasik Biru, Opar dan dua kerusi baharu, iaitu Serumbu dan Bukit Semuja.

Malah parti pembangkang seperti DAP dan PKR turut sama menyatakan minat untuk meletakkan calon masing-masing di kerusi-kerusi berkenaan, namun pemerhati politik menjangka Barisan Nasional (BN) mampu menyapu bersih.

Ada yang berpendapat kemungkinan akan berlaku persaingan sesama calon BN di lapan kerusi terbabit, menyebabkan akan wujud calon yang ditaja oleh parti tertentu.

Ada juga berpendapat sekiranya Parti Bersatu Rakyat (UPP) dan Parti Tenaa Rakyat Sarawak (Teras) tidak diterima masuk ke dalam BN, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem selaku pengerusi BN Sarawak berkemungkinan akan memilih calon berkriteria boleh menang – maknanya menjadi calon langsung BN tanpa mewakili mana-mana parti komponen BN untuk bertanding di  kerusi Mambong, Opar, Tasik Biru, Serumbu dan Bukit Semuja.

Adenan sudahpun mengumumkan bahawa kerusi Tarat, Tebedu dan Kedup yang merupakan kerusi Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) akan dipertahankan oleh penyandang ADUN masing-masing, iaitu Datuk Roland Sagah Wee Inn (Tarat), Datuk Seri Michael Manyin Jawong (Tebedu) dan Martin Ben (Kedup).

Bagaimanapun sehingga kini belum jelas siapakah calon BN di  Mambong, Opar, Tasik Biru, Serumbu dan Bukit Semuja.

Penyandang bagi kerusi Mambong ialah Datuk Dr Jerip Susil, Ranum Mina (Opar) dan Datuk Peter Nansian Nguse (Tasik Biru).

Selain penyertaan parti pembangkang, perpecahan yang berlaku dalam dua parti komponen BN, iaitu Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Proresif Sarawak (SPDP) akan turut merumitkan keadaan buat BN berikutan minat UPP dan Teras untuk meletakkan calon masing-masing di kerusi yang sama.

Ada juga yang berpendapat sekiranya calon langsung BN digunakan pada pilihan raya kali ini, maka Dr Jerip yang merupakan timbalan presiden UPP serta popular di kalangan pengundi akan dicalonkan untuk mempertahankan kerusi Mambong dan beliau dijangka ditentang calon DAP dan PKR.

Menurut sumber itu, kemungkinan Dr Jerip akan turut ditentang oleh ‘calon gelap’, iaitu calon bebas berkemungkinan dipasang oleh parti yang tidak berpuas hati.

Profesor Bersekutu di Jabatan Politik dan Pengajian Hubungan Antarabangsa Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Dr Ahi Sarok berpendapat situasi politik Sarawak sekarang memungkinkan Adenan memutuskan untuk meletakkan calon langgsung BN di kerusi-kerusi yang menjadi rebutan antara SUPP and UPP, dan antara SPDP dan Teras.

Beliau jugga berpendapat BN perlu membenarkan SUPP meletakkan calonnya bertanding di kerusi Mambong dan menumpukan usaha memenangi semula hati pengundi Cina.

Katanya, SUPP mempunyai calonnya yang berpotensi yang mampu memenangi kerusi Bengoh pada pilihan raya akan datang.

Dalam pada itu, katanya UPP mengharap untuk menggunakan logo BN untuk membantu calonnya menangi kersi berkenaan tetapi mempersoalkan apa yang mampu disumbang oleh UPP kerana ia tidak dalam kerajaan (tidak dalam BN).

Menurut Ahi, dalam perjanjian perkongsian kuasa antara parti komponen dalam BN bilangan kerusi yang diperuntukkan kepada empat parti komponen, iaitu PBB, SUPP, PRS dan SPDP telahpun ditentukan.

“Parti-parti komponen juga turut bersetuju bahawa penerimaan masuk mana-mana parti baru ke dalam gabungan BN mesti dipersetujui sebulat suara oleh kesemua parti komponen,” katanya.

“Mengikut sejarahnya kerusi Bengoh (sekarang Mambong) secara tradisinya adalah kepunyaan SUPP, menyaksikan wakil rakyat pertama SUPP di kerusi berkenaan adalah mendiang Segus Anak Ginjai.

“Sejak itu Bengoh telah menjadi antara kubu kuat SUPP dan sehingga kini sokongan di peringkat akar umbi masih kuat terhadap SUPP.

“SUPP sudah menjadi rakan komponen dalam BN untuk sekian lama dan selama ini telah membuktikan bahawa ia boleh bekerjasama dengan rakan-rakannya dalam BN untuk membawa pembangunan ke kawasan berkenaan,” katanya.

Ahi berpendapat walaupun bilangannya kecil tetapi masyarakat Bidayuh selama ini telah bersatu dalam menyokong BN, tetapi mempersoalkan apakah dengan memberi kerusi-kerusi berkenaan kepada UPP dan Teras akan memperkuatkan kedudukan BN dan wakil Bidayuh dalam kerajaan akan bertambah kerana kedua-dua parti itu di luar BN.

Beliau percaya langkah berkenaan boleh melemahkan BN dan perwakilan masyarakat Bidayuh dalam BN dan kerajaan kerana setakat ini belum ada sebarang keputusan untuk menerima UPP dan Teras ke dalam gabungan BN.

Sementara itu, di kerusi Tasik Biru yang menjadi rebutan antara SPDP dan Teras dijangka dipertahankan oleh Nansian yang merupakan penyandang dan timbalan presiden Teras.

SPDP bagaimanapun terus menuntut kerusi berkenaan dan mempunyai tiga calon berpotensi, malah tuntutan mereka turut mendapat sokongan Parti Rakyat Sarawak (PRS).

Setiausaha agung PRS Datuk Wilfred Rata Nissom telah dikecam oleh Teras kerana menyatakan sokongan terbuka kepada SPDP untuk meletakkan calonnya di kerusi Tasik Biru.

Ketua SPDP cawangan Tasik Biru, Michael Siten ketika diminta mengulas mempertahankan Nissom sambil beliau menyifatkan tindakan Teras sebagai tidak masuk akal kerana menyalahkan PRS menyokong SPDP yang merupakan komponen BN.

Menurut Siten, sebaliknya pemimpin-pemimpin Teras telah mengelirukan rakyat di Tasik Biru kerana mendakwa calonnya akan bertanding mewakili BN di Tasik Biru pada pilihan raya akan datang.

Siten bagaimanapun menyatakan bahawa Nansian berhak untuk bertanding mempertahankan kerusi Tasik Biru yang dimenanginya semasa menjadi calon SPDP-BN pada pilihan raya lepas tetapi bukan sebagai calon BN pada pilihan raya akan datang.

Sementara sumber menyatakan penyandang kerusi Opar Ranum Mina akan turut dinamakan sebagai calon langsung BN  di kerusi berkenaan dan beliau dijangka dicabar calon DAP dan PKR dan berkemungkinan calon bebas.

Kerusi Serumbu (kerusi baharu) turut menjadi minat beberapa parti dan calon dan persaingan di kerusi berkenaan dijangka tidak kurang sengitnya.

Setakat ini empat calon yang menyatakan minat untuk bertanding, iaitu seorang seorang pembantu khas seorang timbalan menteri persekutuan, pesara pegawai kanan polis dan seorang peguam.

Sementara di kerusi Bukit Semuja, bekas ADUN Kedup dari PBB Federick Bayoi secara terbuka menyatakan minatnya untuk bertanding atas tiket BN-PBB tetapi setelah permintaan beliau itu ditolak oleh pucuk kepimpinan PBB, Bayoi telah mengumumkan dirinya keluar meninggalkan PBB beberapa hari lepas.

Bekas ketua publisiti PBB Datuk Peter Minos berpendapat persaingan dijangka sengit di semua lapan kerusi yan pengundinya majoriti Bidayuh tetapi yakin pengundi Bidayuh akan tetap memihak kepada BN DAN BN tidak akan berhadapan masalah yang besar untuk menyapu habis kesemua kerusi Bidayuh.

Katanya, masyarakat Bidayuh yang sebelum ini merupakan penyokong kuat kerajaan BN pastinya akan mengulangi sokongan besar kepada BN pada pilihan raya akan datang.

Beliau yang telah dilantik mengetuai jawatankuasa publisiti PBB untuk pilihan raya negeri akan datang yakin Adenan mampu untuk menyelesaikan isu pembahagian kerusi di kalangan parti komponen BN serta isu membabitkan UPP dan Teras sebelum pilihan raya. 

    

19 comments:

KONİ PENETRASYON DENEYİ (CPT) said...

thanks for it. Cool! Koni
Penetrasyon Deneyi (CPT)

Anna bloom said...

This is an outstanding post Thanks for such a worthy post
foreign account tax compliance act (facta) uae | Us Tax | uschampiontax.com

Anonymous said...

phyllis@mail.postmanllc.net

karthireva said...

wow great,nowadays this type of blog id more important and informative technology,it was more impressive to read ,which helps to design more in effective ways


Informatica training in chennai

Rồng Xương said...

Có vô cùng phổ biến người thắc mắc triệu chứng bệnh mào gà và triệu chứng bệnh lậu có tương tự nhau hay không và tình trạng nguy hiểm của bệnh nào lớn hơn? Như mọi người cũng biết, sùi mào gà và bệnh lậu đều là hai bệnh tình dục nguy hại, lây nhiễm qua đường tình dục. Tuy nhiên mỗi bệnh lại có virus lây nhiễm khác nhau, bệnh lậu là do song cầu lậu khuẩn còn sùi mào gà là do virus human papilloma (HPV) đi đến. Cả hai bệnh đều rất biến chứng, nhất là khi biến chứng xảy ra, song song cầu lậu khuẩn đã có thuốc đặc trị nên người bệnh có cơ hội khỏi được căn bệnh này, còn bệnh mào gà thì không.
Dấu hiệu bệnh sùi mào gà khác hoàn toàn so với lậu, lậu đôi khi không có dấu hiệu ra bên ngoài, nhất là ở "đấng mày râu". Nếu có chỉ là đi tiểu đau buốt, có mủ ở niệu đạo, cơ thể sốt, sinh hoạt tình dục thấy đau, ở phụ nữ thì có thêm khí hư khác thường và có mủ. Đối với sùi mào gà khi bị bệnh sẽ xuất hiện một vài nốt u nhú màu hồng, có cuống, sau liên kết với nhau tạo thành mảng, tựa với hoa mào gà cũng có thể súp lơ. Có thể thấy hai bệnh này đều là bệnh lây nhiễm qua đường tình dục nhưng hiện tượng ra bên ngoài, biến chứng và cách điều trị hoàn toàn khác nhau. Do đó, mọi người hãy cẩn thận. Hãy thực hiện kiểm tra bệnh nếu xuất hiện các hình thái khác thường xảy ra, hay khi có nghi ngờ về bệnh.

Shalini said...

Superb. I really enjoyed very much with this article here. Really it is an amazing article I had ever read. I hope it will help a lot for all. Thank you so much for this amazing posts and please keep update like this excellent article.thank you for sharing such a great blog with us. expecting for your.
Digital Marketing Company in India
Seo Company in India

Abiya Carol said...

I just see the post i am so happy to the communication science post of information's.So I have really enjoyed and reading your blogs for these posts.Any way I’ll be replay for your great thinks and I hope you post again soon.

SEO Training in Chennai
Java Training in Chennai

sumon tripura said...

Nice post, impressive. It’s quite different from other posts. Thanks for sharing. For more information visit legal herbal empire for sale

พีรดา สายแสง said...

The risk through the G-Club Mobile easily.
G club It is the site of the most prolific gambling game in Asia. In today's competitive environment, risk-taking can be fun and easy, and players do not have to go anywhere to go or go to gambling. Our G-club 69 is delighted to bring players into the game and experience the high-end gambling game. Gamblers find the perfect opportunity to win a variety of gambling games. All kinds of risky bet games are available to play in many ways. Guaranteed by a skill that has been in place for over nine years and is very pleased to make the player to bet on their own cravings. This is a great way to make money online. None of very realistic Do not wait, come and visit us at the website. จีคลับ

dono jono said...

thank you for sharing
obat kuat viagra
viagra asli
jual viagra
viagra usa

gowsalya said...

Great Article… I love to read your articles because your writing style is too good, its is very very helpful for all of us and I never get bored while reading your article because, they are becomes a more and more interesting from the starting lines until the end.
Best Devops training in sholinganallur
Devops training in velachery
Devops training in annanagar
Devops training in tambaram

Mounika said...

Were a gaggle of volunteers as well as starting off a brand new gumption within a community. Your blog furnished us precious details to be effective on. You've got completed any amazing work!
python training in chennai
python course institute in chennai

simbu said...

I believe there are many more pleasurable opportunities ahead for individuals that looked at your site.
Java training in Bangalore | Java training in Indira nagar

Java training in Bangalore | Java training in Rajaji nagar

Java training in Bangalore | Java training in Marathahalli

Java training in Bangalore | Java training in Btm layout

shalinipriya said...

All are saying the same thing repeatedly, but in your blog I had a chance to get some useful and unique information, I love your writing style very much, I would like to suggest your blog in my dude circle, so keep on updates.
Data Science Training in Chennai | Best Data science Training in Chennai
Data Science training in kalyan nagar
Data science training in Bangalore | Data Science training institute in Bangalore
Data Science training in marathahalli | Data Science training in Bangalore
Data Science interview questions and answers
Data science training in jaya nagar | Data science Training in Bangalore

SRI said...

Really very nice blog information for this one and more technical skills are improve,i like that kind of post.

rpa training in chennai
rpa training in bangalore
rpa training in btm | rpa training in kalyan nagar | rpa training in electronic city | rpa training in chennai | rpa online training | rpa training in bangalore

dwarakesh said...

Hmm, it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well as an aspiring blog writer, but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for newbie blog writers? I’d appreciate it.
Top 250+AWS Interviews Questions and Answers 2018 [updated]
Learn Amazon Web Services Tutorials 2018 | AWS Tutorial For Beginners
Best AWS Interview questions and answers 2018 | Top 110+AWS Interview Question and Answers 2018
Best and Advanced AWS Training in Bangalore | Amazon Web Services Training in Bangalore
AWS Training in Pune | Best Amazon Web Services Training in Pune
AWS Online Training 2018 | Best Online AWS Certification Course 2018
Best Amazon Web Services Training in Pune | Best AWS Training in Pune

sakthi said...

Very nice post here and thanks for it .I always like and such a super contents of these post.Excellent and very cool idea and great content of different kinds of the valuable information's.
rpa training in bangalore
best rpa training in bangalore
RPA training in bangalore
rpa course in bangalore
rpa training in chennai
rpa online training

Blockchain Wallet said...

Password errors are the most frequent obstacle faced by every client. To deal with password problems in Blockchain account, you can get a help from the administrators who are happy to serve you. You can reach them by dialing Blockchain number or dropping your queries via email.You can withdraw all your password problems to them and in return, you can get the plethora of solutions and remedies to fix the issue. You will be thrilled to know that they don’t charge a single penny and try to help you in every possible way.

Inigo joseph said...

Read all the information that i've given in above article. It'll give u the whole idea about it.
Python Online training
python Training in Chennai
Python training in Bangalore

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Chatbox

 
Powered by Blogger